Escape room

Escape rooms zijn enorm populair. Ze zijn heel leuk om te doen op een vriendenweekend. Natuurlijk kun je naar een bestaande escape room gaan, maar het is natuurlijk leuker, en goedkoper om er zelf één te maken. En dan hoef je natuurlijk niet een hele kamer om te bouwen. Het gaat erom dat je verschillende puzzels in een bepaalde volgorde afwerkt. Wij gaan je helpen om zelf een escape room te maken.

Wat is een escape room?

Een escape room wordt gespeeld in een fysieke locatie. Dit kan een kamer zijn, maar ook een bus, caravan of een andere locatie (je kunt het zo gek niet bedenken of er is een escape room in). Hier moet men allerlei puzzels en raadsels oplossen binnen een bepaalde tijd (meestal een uur). Veel van deze ontsnappingskamers hebben een thema: horror, misdaad en detective zijn veel voorkomende thema’s.

De laatste jaren zijn deze escape rooms als paddestoelen uit de grond geschoten. Door het hele land vind je de ontsnappingskamers.

Hoe maak je escape room puzzels?

Je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je wilt natuurlijk. Maar waar je een beetje rekening mee moet houden is dat het puzzels moeten zijn die elkaar opvolgen. Dus dat je de ene puzzel pas kunt doen of oplossen als je de vorige hebt opgelost.

Enkele attributen die wel handig zijn bij het maken van een eigen escape room zijn kistjes, sloten en sleutels, koffers of kistjes met een cijferslot en legpuzzels.

Hoe begin je?

Wat meestal wel leuk is, is dat het spel in een thema is. Verzin dus een leuk thema en maar hier een introductieverhaal voor die men moet lezen om in de stemming te komen. Bijvoorbeeld:

Het was een donkere regenachtige nacht. De maan scheen door het raam van het landhuis. Plots hoor je een geweerschot. Het kwam uit de kelder. Je pakt je zaklamp en gaat kijken. Wat zou het toch zijn. Je loopt de krakende trap af en schijnt met je zaklamp naar beneden. Plots zie je iemand op de grond liggen. Het is de eigenaar van het landhuis. Hij is vermoord. Je wil de trap oprennen om naar boven te gaan, maar de deur valt dicht. Hoe kom je hier nu uit? En wie heeft de eigenaar vermoord?

Verzin een aantal puzzels

Het is leuk om bijvoorbeeld iets met morse code te doen. Of met geheim schrift. Zorg ervoor dat er een vel bijzit met alle morse code / geheimschrift erop zodat je spelers een bepaalde tekst kunnen ontcijferen.

Ook een legpuzzel is een gemakkelijk onderdeel om te gebruiken. Laat ze een legpuzzel maken en als deze opgelost is staat er bijvoorbeeld op de achterkant een code om een slot open te maken.

Een andere puzzel die je kunt maken is met een landkaart van een plaats. Zorg bijvoorbeeld dat er een papiertje is met coördinaten. Als met een pen of een touwtje (voor als je het spel nog een keer wil gebruiken) lijnen trekt tussen alle coördinaten, dan komt er een figuur uit, of een letter. Deze is dan weer te gebruiken voor een code.

Geen zin om zelf een escape room te maken?

Vind je het te veel werk om zelf de puzzels van een escape room te maken? Dan kun je ook een escape room spel kopen. Dit zijn spellen die je met 3 tot 6 spelers gewoon thuis kunt doen. Ik heb het spel laatst zelf gespeeld en moet zeggen dat het me in positieve zin verrast heeft. Het was echt een leuk spel om te doen. Wij waren met 6 personen en hebben het uiteindelijk net niet gehaald. Maar de puzzels waren zeer leuk en uitdagend. Dus wil je een escape room thuis spelen, klik dan op de link hieronder.