Familiedag

In menig familie wordt jaarlijks een familiedag of familieweekend georganiseerd. Deze staan vaak in het teken van elkaar weer eens zien en lekker bijpraten. Want vaak wonen je enkele van je ooms en tantes en neven en nichten verspreid door het laand waardoor je elkaar niet met enige regelmaat ziet. Maar om nu alleen maar te praten met elkaar is ook niet alles. Dus is het vaak leuk om iets te doen tijdens deze familiedag. Maar wat zijn nu leuke familiedag ideeen om te doen als activiteit? Wij hebben verschillende leuke familie activiteiten voor je verzameld zodat jij een top dagje met je familie kunt organiseren.

Waar beginnen met organiseren

Ten eerste moet je even kijken wat voor soort familie je hebt. Zijn het vooral oudere mensen, dan moet je niet te actieve activiteiten doen. Dan is een pubquiz of een ander minder actief spel wel leuk. Gewoon dat je lekker bij elkaar zit en ondertussen iets kunt doen. Bestaat je familie uit nog wat “jongere” mensen dan kun je een iets actievere activiteit kiezen. Zoals een leuke fototocht of wie is de mol. Maar vaak zijn er vaak beide, dus oudere ooms en tantes en kleine neefjes en nichtjes. Dus zul je iets moeten bedenken/doen wat voor alle leeftijden te doen is.

Welke activiteiten te doen op familiedag?

Een leuke activiteit voor familiedag is bijvoorbeeld een fototocht. Wat je dan kunt doen is foto’s van vroeger van je familieleden verzamelen en deze in een tocht die ze moeten lopen ophangen. Je deelnemers moeten dan opschrijven wie ze allemaal tegengekomen zijn. Kan soms best lastig zijn als het een foto is van een oom of tante van 50 jaar geleden.

Andere activiteiten met familie die je kunt organiseren zijn bijvoorbeeld een sportdag, of toernooi. Niets is leuker dan met elkaar te strijden wie de sportiefste van de familie is. Denk dan aan simpele spelletjes zoals jeu-des-boules of darten. Of iets van verspringen, tafeltennis of zaklopen. Dit zorgt zeker voor een leuke strijd.

Welke spellen doen op familiedag?

Voor een familiedag kun je makkelijk familie spellen zelf maken. Denk bijvoorbeeld aan een soort van memory. Plak op karton allerlei dubbele foto’s van je familie en maak vervolgens nog een leuke quiz (eventueel met familievragen). Verdeel de familie vervolgens in groepjes. Ieder groepje krijgt om en om een vraag. Hebben ze deze vraag goed, dan mogen ze een keuze maken op het memorybord. Pakken ze de goede combinatie, dan hebben ze een punt.

Een andere leuke vraag tijdens een quiz is om bij een oud familieportret de hoofden van de familieleden te vervangen door iets anders. De rest van de familie moet dan raden wie op welke positie stond in het familieportret. Iedereen heeft dit portret al honderden keren gezien, omdat het vaak bij de vader en/of moeder tegen de muur hing, maar het is toch lastig om te bepalen wie waar stond.

Dus wil je een familiespel maken, verzamel dan eerst leuke foto’s van je familie. Want dat is toch vaak het leukste om mee te werken.