Fototocht

Een fototocht is een simpele en makkelijke activiteit die je zelf kunt organiseren op je vriendenweekend, familiedag of teamuitje. Het is leuk om ergens door een stad te lopen om foto’s te zoeken. Maar het is ook leuk om omschrijvingen te zoeken in een stad en daar een foto van te maken.

Wat is een fototocht?

Er zijn verschillende manieren hoe je een fototocht kunt doen. Zo kun je een speurtocht uitzetten in een plaats en de deelnemers een lijst met foto’s meegeven die ze onderweg moeten zoeken en in de juiste volgorde te zetten. Ook kun je deze fotolijst meegeven zonder speurtocht, zodat men vrij rondloopt door een plaats. Dit maakt de activiteit wel iets moeilijker omdat het kan zijn dat men niet in de buurt komt van bepaalde foto’s. Je zult bij deze laatste optie dus duidelijk een kenmerk in de verschillende foto’s moeten zetten zodat men door het aan mensen na te vragen toch bij de locaties van de foto’s uit kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan de kerktoren in een plaats, of een stuk van een logo van een bekende winkel.

Je kunt een fototoch ook de manier doen dat men een lijst met omschrijvingen of raadsels krijgt, waarbij men dan een foto moet maken in een plaats. Je laat de deelnemers dan vrij door een plaats lopen en geeft ze een lijst met opdrachten mee waar ze een foto van moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende opdrachten:

  • Een straatnaam bord met een voertuig in de straatnaam.
  • Een etalage met een paspop met een groene jas.
  • Een straatmuziekant.
  • Een oranje auto met gele stippen.

Fototocht zelf organiseren

Hoe pak je het nu aan om zelf een fototocht te organiseren. Ten eerste moet je vaststellen of je een tocht gaat maken waar de deelnemers foto’s gaan zoeken, of foto’s gaan maken bij een omschrijving. Persoonlijk vind ik de tweede variant leuker, omdat het ook iets meer creativiteit van de deelnemers vergt. Het scheelt bij deze variant ook dat je niet van tevoren naar de plaats waar je de activiteit gaat doen hoeft te gaan om foto’s te gaan maken die men moet zoeken. Je kunt gewoon verschillende omschrijvingen bedenken die ze moeten zoeken. En maak het niet te makkelijk, er mogen best gekke dingen tussen zitten. Dit maakt de activiteit alleen maar leuker.

Ook moet je kijken hoe je de mensen dan foto’s laat maken. Doe je dit gewoon met een camera of telefoon die iedereen heeft? Wat je namelijk ook kun doen is een Polaroid camera huren. En dan precies genoeg foto’s meegeven als je opdrachten meegeeft. De deelnemers hebben dan maar één kans om een omschrijving op de gevoelige plaat te zetten.