Vriendenweekend

Vriendenweekend! Voor mijzelf altijd één van de hoogtepunten van het jaar. Gezellig met al je vrienden in een accommodatie allerlei activiteiten doen onder het genot van een lekker hapje en drankje. Bij ons in de vriendengroep is het de bedoeling dat ieder jaar 3 of 4 personen dit weekend organiseren. Ze krijgen dan een budget van €100,- pp waar ze alles van moeten organiseren. Dus accommodatie, activiteiten en eten en drinken. Wij gaan niet stappen op zo’n weekend, dus er zal een compleet programma geregeld moeten worden. Ze zullen dus best creatief moeten zijn om leuke activiteiten te organiseren aangezien meestal rond de €60,- à €70,- aan de accommodatie en het eten en drinken opgaat. Maar als je zelf de activiteiten regelt voor je vriendenweekend kun je heel veel geld besparen. Want een beetje activiteit die je inkoopt bij een externe partij kost al snel €30,- pp. En dat is maar 1 activiteit. Vervolgens moet je voor de andere dagen ook nog iets bedenken, waar je dan al geen tot heel weinig budget hebt. Daarom zal ik wat vriendenweekend tips voor je bespreken. Hopelijk heb je er iets aan?

vriendenweekend

Waar beginnen met organiseren?

Wat ik als eerste doe bij het organiseren van een vriendenweekend, is de accommodatie regelen. Hoe langer je hier mee wacht, hoe moeilijker het wordt een goede en misschien wel goedkope accommodatie te vinden. Zodra je de accommodatie vast heb liggen kun je rustig gaan bedenken wat je wilt gaan doen tijdens het weekend. Je weet nu ook wat je te besteden hebt voor activiteiten vriendenweekend en eten en drinken.

Begin nu om in globale lijnen het programma in te vullen. Dit hoeft nog niet tot in detail, maar houd het globaal. Dus bijvoorbeeld zoiets:

Vrijdag ‘s avonds Binnenspel
Zaterdag ‘s ochtends Simpel (buiten)spel
‘s middags Buitenactiviteit
‘s avonds Binnenspel
Zondag ‘s ochtends Simpel (buiten)spel
‘s middags Terug naar huis

Vervolgens ga je met de organisatie, of zelf als je dat liever doet, het globale programma verder uitwerken. Wat voor quiz ga je doen op vrijdag? Welke activiteit doe je zaterdagmiddag? Heb je hier nog budget voor, of moet je het zelf organiseren? Wat voor eten doe je door het weekend heen? Dit zijn enkele van de vragen die je moet gaan beantwoorden om je programma uit te werken.

Wat zijn leuke activiteiten op vriendenweekend?

Ons programma ziet er in de basis meestal wel hetzelfde uit. Op vrijdag- en zaterdagavond hebben we een binnenactiviteit op de accommodatie. Denk hierbij aan een pubquiz, levend ganzebord, mega memory of een andere binnenactiviteit. De uitdaging hier is om elk jaar weer iets nieuws of origineels te bedenken.

Op zaterdag proberen we wel altijd naar buiten te gaan. Soms hebben we een betaalde activiteit (als het budget het toelaat) zoals een escape room of een workshop. Maar meestal laat het budget het niet toe en gaan we zelf iets regelen. Zo hebben we al eens zelf Crazy 88, Wie is de Mol, Escape room en The Hangover georganiseerd. Stuk voor stuk leuke buitenactiviteiten die eigenlijk niets kosten, behalve de tijd om het te regelen.

Persoonlijk vind ik het wel altijd leuk om een soort van rode draad door de verschillende vriendenweekend spellen te hebben. Dus ze kunnen bijvoorbeeld bij de quiz op vrijdagavond iets verdienen waar ze iets aan hebben voor het zaterdagspel.

Hoe kun je verder geld besparen?

Zoals hierboven beschreven staat kun je dus al veel geld besparen door zelf activiteiten te organiseren. Het kost vaak wel wat tijd om vragen en opdrachten te bedenken, maar dit kan ook weer voor veel lol zorgen tijdens het organiseren al.

Een ander ding waar je geld mee kunt besparen voor een vriendenweekend is het eten. Besteed je dit uit aan een cateraar, dan kost het weer bakken met geld. Je kunt het ook vaak goed zelf regelen. Veel accommodaties hebben bijvoorbeeld al een BBQ op de locatie die je kunt gebruiken. Je hoeft dan zelf alleen zelf vlees en salades te kopen. Wat wij ook wel eens gedaan hebben is dat de verschillende groepjes die je hebt tijdens een weekend om die zelf een gang te laten koken. Dus de ene groep een voorgerecht, de andere het hoofdgerecht en nog een het toetje. Ze krijgen dan een X bedrag mee en daar moeten ze het van doen. Je zult zien dat de mensen heel creatief kunnen zijn en er de lekkerste gerechten op tafel komen ‘s avonds voor een heel klein bedrag.

Maar het meeste kun je toch besparen met de accomodatie. Tip hierbij is dat je op tijd moet boeken, zodat je nog genoeg keuze hebt. Zo kun je voor een goedkopere variant accomodatie gaan.