Familiedag organiseren – 5 tips om je te helpen

Jij bent dit jaar aan de beurt om de familiedag te organiseren. Maar waar moet je op letten en waar moet je rekening mee houden. Wij hebben 5 tips voor je verzameld die je kunnen helpen om een gezellige en leuke familiedag te organiseren.

Tip 1: Zorg dat je een vaste datum hebt

Om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk mensen kunnen op een familiedag is het het beste om een vaste datum te plannen voor je familiedag. Bijvoorbeeld de eerste zaterdag in September. Zo weet iedereen al een jaar van tevoren wanneer de familiedag is en kan men er al rekening mee houden. Doe je dit niet kan het zijn dat jij als organisatie een datum rond gaat sturen, maar dat mensen al andere plannen hebben. En het doel van een familiedag is toch dat er zoveel mogelijk familieleden aanwezig zijn.

Tip 2: Start met een drankje

Omdat je je familie meestal niet heel vaak ziet, is het leuk om te beginnen met een drankje; Koffie met gebak bijvoorbeeld. Je kunt dan lekker even bijpraten met je oom of nicht die je al een hele tijd niet gesproken hebt. Ook heeft het als voordeel dat familieleden die een eindje hebben moeten rijden, even rustig op kunnen starten. Daar is het toch om te doen bij een familiedag: lekker bijpraten met je familie.

Tip 3: Plan je dag niet te vol

Familieleden willen niet de hele dag bezig zijn met allerlei spelletjes of activiteiten tijdens de familiedag. Want zoals ik al vaker hierboven gezegd heb vinden ze het leuk om bij te praten en herinneringen op te halen. Dus hou het bij 1 en maximaal 2 activiteiten op deze dag. Zodat men zich niet te druk hoeft te maken.

Tip 4: Zorg dat iedereen mee kan doen

Bij een familiedag zijn er personen van alle leeftijden aanwezig. Van opa’s en oma’s tot peuters, kleuters en zelfs baby’s. Daarom is het leuk om activiteiten te organiseren waarin alle leeftijden mee kunnen doen. Dus niet te actieve activiteiten zodat opa en oma lekker mee kunnen doen, en niet de ingewikkelde activiteiten zodat de allerkleinste ook mee kunnen doen. Maar wat zijn nu goede activiteiten? Iets van oud-Hollandse spelen is altijd leuk (zaklopen, spijkerpoepen, etc), of een soort van pubquiz over de familie met vragen over vroeger, maar ook een ronde waar de kinderen veel vanaf weten.

Tip 5: Maak afspraken voor volgend jaar

Zorg dat je aan het eind van je familiedag meteen afspraken voor het volgend jaar maakt. Wie gaat het dan regelen? Kies alvast een datum als je geen vaste datum hebt. Kies eventueel al een locatie (bij iemand thuis, of toch in een zaaltje ergens). Dit zorgt ervoor dat het duidelijk is voor iedereen en dat zoveel mogelijk familieleden er volgend jaar weer bij zijn.

Waar kun je nog meer op letten bij familiedag organiseren

Budget is iets waar je zeker rekening mee moet houden. Niet iederen heeft evenveel te besteden of wil het uberhaupt uitgeven aan een familiedag. Probeer daarom zoveel mogelijk zelf te organiseren en het liefst bij iemand thuis om de kosten voor de familiedag te drukken. Het zou natuurlijk zonde zijn als mensen niet komen omdat ze het niet kunnen of willen betalen.

Hopelijk heb je iets aan onze tips als jij moet de familiedag organiseren.