Wie is de mol

Wie is de Mol is een super leuk spel om te doen op een vriendenweekend, familiedag of teamuitje. Iedereen kent het spel wel van televisie en zou er eigenlijk wel een keer aan mee willen doen. Complottheorieën en molacties zorgen voor een spannende en enerverende spelbeleving.

Wat is Wie is de Mol?

Het TV-programma Wie is de Mol is al vele jaren het kijkcijferkanon van AVROTROS. Wekelijk zien vele miljoenen kijkers hoe de Mol de kandidaten voor de gek houdt met zijn mol-acties. Maar hoe werkt het spel nu eigenlijk? Dat zullen we even kort uitleggen.

Er is een groep kandidaten waarvan één persoon de Mol is. Deze kandidaten spelen elke aflevering enkele spellen waarmee ze geld, vrijstellingen en jokers verdienen. Het is aan de Mol om deze spellen te saboteren, zonder dat de andere kandidaten het in de gaten hebben. De Mol wil namelijk dat er zo min mogelijk geld in de pot komt.

Aan het einde van elke aflevering moeten de kandidaten een test doen met vragen over de Mol. Degene die deze test het slechtst maakt moet naar huis. Uiteindelijk blijven er 3 kandidaten over (waarvan één de Mol is), die de finale gaan spelen.

Wie is de Mol zelf organiseren

Nu zit je te denken zeker: Zou ik wie is de Mol zelf kunnen organiseren? Het antwoord daarop is ja. Er gaat wel wat tijd in zitten om alles voor te bereiden, maar als je tijd hebt dan is het goed te doen. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is even oude afleveringen terugkijken om te zien welke spellen je zelf kunt regelen. Makkelijke site hiervoor is Wie was de mol. Hier kun je alle informatie van alle seizoenen terugvinden. We hebben zelf ook wat spellen voor je uitgewerkt die je makkelijk zelf kunt organiseren op onze Wie is de mol spellen pagina.

Maar hoe ga je het doen met de test? Want je gaat natuurlijk niet mensen naar huis sturen of niet meer mee laten doen aan het spel. Dit is de manier hoe wij het opgelost hebben:

  • Deel voor het spel begint enveloppen uit met stemkaarten die de deelnemers na elk spel invullen. Eén envelop bevat geen stemkaarten maar er staat op “ik ben de mol”. Zo hoef je dus niet van tevoren je mol te zoeken. Deze wordt gewoon willekeurig gekozen.
  • Er is een tafel met prijzen, voor elk spel dat je doet één prijs. Deze zijn in het begin allemaal voor de mol. Wordt een spel goed of voldoende afgerond (dat mag je zelf bepalen), dan gaat er een prijs van de kant van de mol, naar de kandidaten.
  • Ook ga je na elk spel stemmen. De deelnemers vullen ieder in wie zij denken dan de mol is. Deze verzamel je allemaal. Aan het einde van alle spellen en stemrondes ga je tellen hoeveel keer er op de mol gestemd is. Degene die de meeste keer goed op de mol gestemd heeft wint uiteindelijk de prijzen die door de kandidaten van de mol afgepakt zijn. De overgebleven prijzen zijn voor de mol.

Geen zin om zelf Wie is de Mol te verzinnen?

Wij van Activiteitenweb hebben zelf een Wie is de Mol spel gemaakt. Vier spellen die je met je groep kunt doen. Je bent ongeveer 2 tot 2,5 uur bezig met de spellen. Klik hieronder om het spel te bekijken.