5 leuke familie activiteiten voor familiedag

Een familiedag blijft een gezellig iets. Gezellig even bijpraten met ooms, tantes, neven en nichten die je al enige tijd niet meer gezien hebt. Maar het is ook leuk om iets te doen op zo’n dag. Wat zijn nu leuke familie activiteiten om te doen op je familiedag? Wij hebben 5 activiteiten voor je verzameld die leuk zijn om te doen!

1. Sport(mid)dag

Een sportdag of sportmiddag is voor jong en oud leuk. Het hoeven geen hele ingewikkelde of vermoeiende sporten te zijn. Nee, zaklopen of spijkerbroekhangen is ook al leuk. Het moeten gewoon grappige spelletjes zijn om te doen. Een variant op zaklopen is bijvoorbeeld zaklopen met vier personen in een bigbag (je weet wel zo’n grote zak waar zand in vervoert wordt). Heel leuk om te doen, maar ook zeker zo leuk om te kijken.

Voor een andere activiteit die je tijdens deze (mid)dag kunt doen heb je alleen 2 planken en 3 lege kratjes bier nodig. Het idee is dat een groepje van ongeveer 5 personen een afstand van ongeveer 30 à 40 meter aflegt zonder de grond te raken. Ze moeten dus met de kratjes en de planken een brug maken en daarover naar de overkant komen. Het moeilijke hiervan is dat ze ook op de planken/kratjes moeten blijven staan om deze weer op te rapen aan de achterkant en aan de voorkant weer te plaatsen.

2. Memoryquiz

Maak een memory van familiefoto’s die je op de grond legt. Vervolgens ga je of familievragen of andere vragen stellen die groepjes familieleden moeten beantwoorden. Hebben ze een vraag goed mogen ze naar het memorybord en een poging wagen twee gelijke afbeeldingen te pakken. Voor elke match die ze pakken krijgen ze een punt.

Een leuke twist die je hier aan kunt doen is bijvoorbeeld foto’s van losse familieleden op de kaartjes zetten en dat ze in plaats van twee gelijke afbeeldingen, twee afbeeldingen die bij elkaar horen. Dus bijvoorbeeld de oom en tante die getrouwd zijn moeten gezocht worden. Als je van tevoren dan niet zegt dat het de bedoeling is om twee afbeeldingen te zoeken die bij elkaar horen, denkt iedereen dat ze dezelfde afbeeldingen moeten zoeken. Dit geeft een leuke twist aan het spel.

3. Fototocht

Een fototocht is altijd leuk om te doen op een familiedag. Lekker herinneringen ophalen over foto’s van vroeger. Of raden welke babyfoto bij wie hoort. Je kunt deze dingen allemaal doen tijdens een speurtocht bijvoorbeeld. Hang onderweg foto’s op van familieleden en geeft ieder groepje een lijst met alle foto’s mee. Vervolgens moeten ze deze in de goede volgorde zetten.

Ook is het leuk om een toch te lopen waarbij de groepen foto’s van spreekwoorden moeten maken. Dit geeft gegarandeerd veel plezier onderweg.

4. Wie is de mol

Een andere activiteit die leuk is om te doen is wie is de mol. Dit super populaire televisieprogramma is heel erg leuk om te doen, omdat bijna iedereen het wel eens op televisie gezien heeft en weet hoe het gaat. Je kunt dan enkele simpele spellen doen waar je je niet echt voor in hoeft te spannen, zodat iedereen mee kan doen. En voor de wat fittere familieleden kun je ook wat activere spellen doen. Vooral de verdenkingen en zwartmakingen zijn leuk bij het wie is de mol familiedag spel.

5. Familiequiz

In de stijl van een pubquiz kun je ook een familiequiz doen. Je kunt hier dan voor verschillende rondes vragen verzinnen. Voorbeelden van categorieen zijn: Ooms en tantes, Neven en Nichten, Kleinkinderen, Stamboom, Beroepen in de familie en Auto’s in de familie.

Een andere familiequiz die je kunt doen is Ranking the Stars. Hiervoor dien je wel al voor de familiedag een vragenlijst rond te sturen zodat iedereen deze al kan beantwoorden en je al de eindlijsten hebt. Even kort samengevat werkt het zo. Je stuurt een vragenlijst naar alle familieleden waar ze enkele vragen moeten beantwoorden. Vragen zoals:

  • Wie verdient het meest in de familie
  • Wie rijdt over 10 jaar de grootste auto
  • Wie gaat het meest op vakantie
  • Wie heeft het meeste seks

Leuk is als iedereen er ook commentaar bijzet waarom ze dit dan denken. Jij gaat vervolgens al deze antwoorden verzamelen en zet ze in de goede volgorde (het meest genoemde antwoord bovenaan, het minst genoemde antwoord onderaan). Vervolgens op de dag zelf moet iedereen een top 10 (of 20, ligt eraan hoeveel familieleden er meedoen) invullen met antwoorden op diezelfde vragen. Komen de namen op de ingevulde lijstjes overeen met de eindlijstjes, is het een punt per goed antwoord. Zo kun je bepalen wie deze famliequiz wint.

Andere leuke familie activiteiten

Andere leuke familie activiteiten die je kunt organiseren kun je vinden op onze spellen pagina.